Avocat Alina Borza

Cabinet de avocat Alina Borza

Asistarea in faza de urmarire penala si judecata

Procesul penal are trei etape: 1. etapa urmaririi penale, 2. etapa judecatii in prima instanta, 3. etapa cailor de atac.
In tot cursul procesului penal, indiferent de etapa procesuala, invinuitul sau inculpatul are dreptul de a fi asistat de un aparator.
Rolul avocatului, in tot cursul procesului penal este unul major. In anumite situatii, Codul de procedura penala prevede obligativitatea asistarii invinuitului sau inculpatului de catre un avocat. In cazul acestor infractiuni, niciun act de urmarire penala nu se poate intocmi decat in prezenta avocatului, efectuarea actului cu incalcarea acestor dispozitii fiind sanctionata cu nulitatea absoluta.
Aparatorul inculpatului are dreptul de a participa le efectuarea oricarui act de urmarire penala si de a fi informat de organul de cercetare penala despre efectuarea unui asemenea act, pentru a fi prezent si pentru a putea exercita apararea efectiva a invinuitului sau inculpatului.
Indiferent de natura faptei savarsite,orice persoana care a savarsit o infractiune se bucura de prezumtia de nevinovatie si are dreptul la aparare conform principiilor consfintite de Constitutia Romaniei si reglementate de Codul de procedura penala. Apararea se realizeaza prin avocatul inculpatului care are rolul de a prezenta toate dovezile de nevinovatie si de a veghea ca procesul penal sa se desfasoare cu respectarea si garantarea drepturilor procesuale, fara constrangeri sau amenintari.
Cereti sprijinul unui avocat cand va confruntati cu astfel de probleme, pentru a avea garantia ca procesul penal se va desfasura cu respectarea dreptului la aparare, si a celorlalte drepturi prevazute de lege.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply