Persoanele care doresc sa initieze o actiune de divort, fie ca aceasta procedura se va derula pe cale amiabila, fie ca ea se va desfasura potrivit dreptului comun, cu administrarea unor probe, trebuie sa formuleze o actiune judecatoreasca de divort personal, ori in cazul in care nu locuieste in tara, prin reprezentant cu procura notariala autentica, la care trebuie sa anexeze:
1. Certificatul de casatorie in copie certificata pentru conformitate cu originalul
2. Certificatele de nastere ale copiilor minori rezultati din casatorie in copie
3. Copie dupa cartea de identitate, sau in cazul persoanelor cu resedinta in strainatate, dovada acestei resedinte
3. Imputernicirea avocatiala sau procura notariala, in cazul in care partile sunt reprezentate
4. Taxa de timbru de 200 lei in cazul divortului pe cale amiabila prin acordul sotilor si timbru 100 lei in cazul in care divortul nu se realizeaza prin acord
Cetatenii romani care locuiesc in strainatate, si doresc sa initieze actiuni de divort in Romania, nu trebuie sa se prezinte personal, ei putand fi reprezentati. In acest caz vor intocmi in fata unui notar din statul in care se afla, o procura autentica care va trebui apostilata si in baza acestei procuri, persoana desemnata ca mandatar ii va putea reprezenta in actiunea de divort. Mandatarul numit poate fi avocat.
Cabinetul nostru de avocat a reprezentat cu succes in actiuni de divort, in fata instantelor din judetul Bihor, atat persoane cu domiciliu in Romania, cat si persoane cu domiciliul in strainatate.