Avocat Alina Borza

Cabinet de avocat Alina Borza

Divortul in accepţiunea Noului Cod Civil

Persoanele care doresc sa divorteze, conform Noului Cod Civil, au la dispozitie mai multe variante legislative:
I. Procedura amiabila – care presupune existenta acordului intre soti in ce priveste desfacerea casatoriei, se poate desfasura:
1. In fata instantei de judecata:
In acest caz, sotii formuleaza impreuna cererea de divort, solicitand instantei desfacerea casatoriei prin acord, modalitatea in care va fi exercitata autoritatea parinteasca asupra copiilor, stabilirea domiciliului minorilor si pensia de intretinere acordata acestora.
Aceasta procedura presupune ca sotii sa fi convenit in toate aspectele legate de desfacerea casatoriei, precum si cele privitoare la copii minori rezultati din casatorie, daca exista.
Nu se vor administra probe, hotararea judecatoreasca nu se va motiva, fiind pronuntata pe baza acordului sotilor, si ea nu este susceptibila niciunei cai de atac.
2. In fata notarului public
Procedura de divort in fata notarului public, presupune existenta acordului sotilor in ce priveste desfacerea casatoriei, precum si autoritatea parinteasca asupra copiilor minori.
Aceasta procedura se poate derula, indiferent daca exista sau nu copii minori rezultati din casatorie, cu conditia existentei acordului sotilor asupra tuturor aspectelor legate de desfacerea casatoriei si copii minori.
3. In fata ofiterului de stare civila
Procedura de divort in fata ofiterului de stare civila, se poate derula in cazul in care exista acordul sotilor si nu exista copii minori rezultati din casatorie.
II. Procedura contencioasa – derulata in fata Judecatoriei.
Desfasurarea acestei proceduri presupune lipsa acordului dintre soti si existenta unor puncte de vedere diferite in ce priveste divortul si problemele legate de minorii rezultati din casatorie.
In aceasta ipoteza divortul trebuie motivat, motivele de divort trebuind dovedite cu mijloacele de proba prevazute de lege.
Divortul va trebui intemeiat pe culpa exclusiva a unui dintre soti sau pe culpa comuna.
Hotararea judecatoreasca se va pronunta pe baza dovezilor administrate in fata instantei de judecata si va putea fi atacata cu apel, respectiv recurs in termen de 30 de zile de la comunicarea hotararii.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply